Stucwerk

De kopgevels worden met strobalen dicht gestapeld en aan de buitenzijde gestuct met een hydraulische, dampopen kalk (Gräfix 73 Pajalith). De bijkeuken wanden (binnen en buiten) en de meeste binnenwanden stucen we met leem. Op stro is stucen heel goed mogelijk. Andere materialen (leem-stucdragers) waar we binnen op stucen zijn houtvezelisolatie, Fermacellplaat en porisoblokken.

Leemstuc is een natuurlijk materiaal, reguleert temperatuur- en vochtverschillen, is brandwerend, heeft goede akoestische eigenschappen en is prettig en creatief te verwerken.

leemkleuren
Een greep uit de kleur mogelijkheden van finishlagen.

leem mengen Astrid stucen André stucen Ellis stucles Ellis stucen 1e stucwand eigen leem
Week 23 2013, met André de Bouter een eigen leemstuc gemaakt (met klei van eigen kavel) en 1e wandje ermee gestuct!
Dit direct op de Fermacell zonder hechtlaag, alleen een beetje nat gemaakt.

2 kant en kalre leemstucs kant en klare stuc
2 Kant en klare leemstucs getest op de fermacell. Op de linker foto, links Conluto en rechts Tierrafino. Rechter foto Tierafino.

eigen stuc mengsels
Week 25, 2 eigen stucmengsels gemaakt met klei van de kavel en gestuct.

nok voorgevel met houtvezel en strekmetaal slaapkamer binnenzijde
4 Augustus, voorbereidingen voor het stucwerk zijn in volle gang. Buiten komen stroken houtvezelplaat tussen de strobalen, op het hout, en vervolgens RVS strekmetaal over de smalle stroken, vastgezet met RVS Schroeven. Binnen is het hout en metaal afgedekt met stucbare houtvezelplaat.

achter met strekmtaal nok met strekmetaal gaten smeren met leempapje close-up leempapje onder keukenraam leempapje hart met wol
Begin augustus, de buitengevels zijn bijna klaar voor de kalkstuc. Binnen schiet het ook op. De ruimte tussen de strobalen smeren we in met een kleirijk leempapje (voor een goede hechting). Deze worden met later met stroleem gevuld. 'Dit ter voorbereiding op de leemstuc. Stucbare houtvezelplaten dekken niet stucbare materialen af zoals hout, ijzeren windverbanden en zachte houtvezelisolatie.
Foto rechts onder, het hart 'ligt' op de muur en is gemaakt m.b.v. een in de leempap gedrenkt wollen deken.

stroleem maken stroleem aanbrengen opgevuld met stroleem
Week 33, het drie man sterke stucteam (v.l.n.r. Sean Hall, Ian Whitelaw, René Dalmeijer) helpt bij de laatste voorbereidingen voor de stuc. Met stroleem vullen we de met leem ingesmeerde, en reeds opgedroogde, gaten om de stromuren egaal te maken.

overloop lemen overloop 1e leemlaag erop zolder stucklaar zolder aansmerenrondingen bij raam leempomp
3e week augustus, een ware metamorfose! Al het stro in het huis is voorzien van de eerste leemlaag. Op de foto's zijn de overloop en zolder te zien. En een eerste opzet voor de rondingen naar de kozijnen is gemaakt. Met de leempomp wordt de aardvochtige basisleem (met kleine stukjes stro erin) gemixed met water en verpompt op de muren gespoten. Strowanden worden muren! Het is gelukkig goed drogend weer, erg fijn. We hebben er een aantal ventilatoren bij staan aan en de ramen open.

Na het opstarten van de leempomp (ca. 0,5 dag) zijn de strowanden aan de binnenzijde (ca. 80 m2) met 3 man in 1,5 dag voorzien van de eerste leemlaag (incl. afplakken en opruimen). Er is hiervoor 1,75 bigbag (2000 kg.) aardvochtige 'basisleem met stro' (Claytec) gebruikt.

fixeren strekmetaal aanbrengen hechtlaag opplaatmateriaal
opbouw 1e laag klakstuc stucen stucen zittend stucen stucen kozijn stucen kozijn stucen resultaat kalkstuc 1e laag resultaat kalkstuc 1e laag
Week 35, eind augustus, het aanbrengen van een hechtlaag (Gräfix 76 licht) op de houtvezelplaat. Als deze uitgehard is dan de eerste laag kalkstuc aanbrengen.
Deze eerste laag wordt in twee lagen aangebracht met wapeningsnet ertussen. De stuc is gekamd, voor een goede hechting van de volgende laag kalkstuc.

Omdat de oppervlakte te klein werd gevonden voor het gebruik van een pomp is de kalkstuc er met de hand opgezet. De ca. 80 m2 gevel is met 3 man in 2 dagen voorzien van de eerste laag kalkstuc (incl. afplakken en opruimen). Er zijn hiervoor ca. 50 zakken (ca. 1000 kg.) kalkstuc (Gräfix 73 Pajalith) gebruikt.

2e laag kalkstuc voorgevel 2e laag kalkstuc voorgevel wapeningsnet achtergevel wapeningsnet achtergevel wapeningsnet achtergevel wapeningsnet achtergevel
Week 37, tweede laag kalstuc met ook hierin een wapeningsnet.

leemstuc verdieping oostzijde leemstuc slaapkamer A&A
leemstuc verdieping westzijde leemstuc verdieping traphek leemstuc overloop leemstuc woonkamer leempomp leemspuiten bijkeuken leemstuc bijkeuken bijkeuken buiten leemstuc hal leemstuc hal leemstuc
Week 38, leemstuc binnen op de Fermacell-platen en Poriso-stenen. Leemstuc buiten op de strobalen van de bijkeuken.

in bijkeuken met jute in bijkeuekn met jute 3D leem dolfijn 3D leem creatie kalk kalk detail bij raam kalk kalk kalk kalkstuc opbouw Gräfix Pajalith
Week 40, tweede laag leem aan de binnenkant van de bijkeuken (stromuren) met jute als wapening.
Derde en tevens laatse laag kalk is er ook weer in twee keer aangebracht. 3D leem creaties. Opbouw van de kalkstuc vanaf hechtlaag tot derde/laatste laag. Totale laagdikte circa 4 centimeter. Gräfix73 pajalith, ultralichte voor strobouw geoptimaliseerde luchtkalkpleister cementvrij. Deze hebben wij buiten toegepast.

zolder met jute kamer met jute tussenkamer met jute tussenkamermet jute kamer met jute kamer met jute
12/13 oktober, eerste leem-meewerk-weekend. We brengen een tweede laag leem aan (op de stromuren) met jute als wapening. De zoldermuur is voorzien van de 'jutelaag'. De eerste verdieping is bijna helemaal voorzien van de 'jutelaag'. De raampartijen met rondingen zijn duidelijk bewerkelijker, en geven ook veel voldoening.

aanbrengen grondlaag grondlaag aangebracht
Week 43, 3e week van oktober. Aanbrengen Rabolin 613, silicaat grondlaag. De buitentemperatuur begint te dalen.

1e laag gele silicaatverf 1e laag silicaatverf
Week 43, aanbrengen 1e laag (verdunde) Rabolin 614, silicaat gevelverf.

zolder laatste leemlaag kamer met jute bijkeuken buite met jute de stucers boomstam
26/27 oktober, 2e leem-meewerk-weekend. De zoldermuur heeft zijn laatste leemlaag gekregen. De verdieping is klaar met de 'jutelaag'. De buitenkant van de bijkeuken schiet ook al mooi op. En een doorkijkje met houten kolom.

schilderen schilderen schilderen afplakken voordeur kozijnen nazorg
Eind oktober, week 44, Zo vader zo dochter(s), de kinderen helpen mee. Ook opa helpt mee de 2e ofwel laatste laag Rabolin silicaatverf aan te brengen. We zijn net op tijd klaar met schilderen. De buitentemperatuur wordt hiervoor vanaf nu te laag.
En daar is hij dan, de voordeur! De mannen van onze kozijnenfabrikant firma Doornenbal hebben prima nazorg geleverd.

huis zonder steigernet NO huis zonder steigernet NW
Week 45, voorgevel met de definitieve kleur silicaatverf op de kalkstuc.

voorkant huis stuc onder raam stuc boven raam stuc rond hoekig
Week 49, De steigers zijn weg, enkele details.

voorkant met carport voorkant frontaal schuin voor met pannen
10 feb. 2014, het huis zonder bouwhekken.

achtergevel
Mei 2014, de achtergevel.

zelf stucen eigen handjes in de leem
Augustus 2014, eigen slaapkamer afmaken.

dolfijntje woonkamer stucen keuken stucen keuken stucen
Augustus/september 2014. 3D Creatie en leemstucen in de woonkamer en keuken.

madala klaar mandala
Oktober 2017. Een schuine wand voorzien van houtvezelplaten (naïsolatie) met daarop leem en een mandala creatie.

Ons huis, met Stro en Zo

c

bijgewerkt op 22.10.2023

© Astrid van den Corput 2013