Strobouw

Bij de voorgevel, achtergevel en bijkeuken gaan we het houten geraamte invullen met strobalen. De voor- en achtergevel worden buiten afgewerkt met kalkstuc. De binnenkant en de gehele bijkeuken werken we af met leemstuc.

Het toepassen van strobalen blijkt het meest spraakmakende onderdeel van de woning. We hebben strobouw ervaren bij de broer
van Astrid, André de Bouter. Hij heeft in Frankrijk een eigen strowoning gebouwd, geeft les en vertaalt boeken over stro- en leembouw. Stro is een goed isolatiemateriaal tegen kou en warmte met veel voordelen zoals wooncomfort, leuk om te verwerken, heel goede drager voor leemstuc, vaak lokaal verkrijgbaar en betaalbaar. Belangrijk is dat de stro in alle bouw- en gebruiksfasen droog blijft. De afwerking aan een buitenzijde die met regen belast wordt kan goed gedaan worden met houten delen of, zoals in ons geval, met kalkstuc. De oudste woningen met strobalen zijn ca. 100 jaar oud en worden nog steeds in goede staat bewoond. Wereldwijd wordt er met stro gebouwd. Meer informatie is te vinden op www.strobouw.nl.

A&E strobalenberg vocht meten vochtmeter houtjes aantrekken mal passen
Begin mei 2013, in de loods van onze stroleverancier beginnen we alvast met strobalen op maat maken, zodat ze precies tussen het regelwerk van het houten geraamte gaan passen. We hebben een mal gemaakt om de lengte van de verkleinde strobalen te controleren. Het stro moet goed droog zijn, met een vochtgehalte van ca. 12 tot 15 %. Wij meten in onze tarwe-strobalen een vochtpercentage van 11 à 12 %.

achterzijde huis achterzijde huis + steigernet steigernet
'Poppetje gezien, kastje weer dicht'. We gaan steigernet plaatsen om de strobouw droog te houden.

isolatie onderin 1e strobaal Ellis en Renske Arjan in baal zagen stromuur met hamer baal ertussen plaatsen krik baal erin duwen dreihoekbaal maken strobosje maken stromuur buiten geschoren
Week 23, we hebben alvast een aanhanger strobalen opgehaald om met de familie de strobouw op te starten.
De eerste strobaal is gelegd door Ellis en Renske! André de Bouter heeft bij de achtergevel uitleg gegeven hoe een aantal verschillende situaties uit te voeren.

Arjan hamer Astrid stro scheren stro boven achter stro midden achter L stro midden achter R stro rechts achter
11 Juni, onze stro vorderingen.

wagen met tarwe-stro
stro opslag binnen stro opslag binnen
12 Juni, onze vracht tarwe-stro. Hier kunnen we mooi mee aan de slag. Om te beginnen een paar fitness uurtjes om het te lossen, en binnen in huis op te slaan.

verdieping links achter verdieping rechts achter kamer Ellis binnen kamer Renske binnen strobaal zagen
14 Juni, verder gewerkt aan de achtergevel op de verdieping.

beg.grond links achter beg.grond rechts achter
19 Juni, de achtergevel van de begane grond is voorzien van stro.

stobaal erin duwen zoldermuur nok achtergevel zolder dicht met stro
23/23 Juni, resultaat van ons eerste strobouw meewerkweekend. De achtergevel is nu helemaal met strobalen gevuld.

Arjan op de steiger krik onder het raam verdieping voor klein pakketje maken verdieping voor rechts Astrid op de steiger resultaat links voor resultaat voor boven stro-meewerkteam
29/30 Juni, het tweede strobouw meewerkweekend. Het was heel gezellig en er is hard aan de voorgevel gewerkt.

Lott en Daan woonkamer woonkamer woonkamerraam buitenalligator en glijplankjes Astrid zagen alligator keukenraam
14 Juli, strobouw meewerkdag. We hebben stro om raamopeningen op de begane grond aangebracht. Dat werkt wel zo prettig, nog zonder de kozijnen met glas erin.

achtergevel verdieping achtergevel verdieping team met de grote hamer
20/21 Juli, vierde strobouw meewerkweekend. De achtergevel is opnieuw dichtgemaakt met strobalen.

in de nok zagen met de alligator de man met de hamer met de stamper met de hamer scheren nok voorgevel klaar bijkeuken klaar Week 30, met vereende krachten zijn de voorgevel en de bijkeuken nu ook voorzien van stro. De laatste balen zijn, net als de eerste baal in week 23, met Girlpower geplaatst.

strowokkel maken wokkel dubbel vouwengaten stoppen voor gaten stoppen achterdetails rond raamkozijn voor
Week 31, de gevels geklopt, gestopt en geschoren. Vervolgens brengen we houtvezelstroken aan op het houten geraamte dat verzonken ligt. Over de smalle stroken komt vervolgens RVS strekmetaal voor een goede hechting van de kalkstuc. Over de brede stroken komt een hechtlaag.

Ons huis, met Stro en Zo

c

bijgewerkt op 22.10.2023

© Astrid van den Corput 2013