Mariënwold

Wij komen te wonen op Marienwold 83 in Steenwijkerwold. Hieronder uitleg over wat er vroeger op de plaats van de woonwijk stond.

marienwold oude luchtfoto kleur
Mariënwold, Steenwijkerwold, in de tijd van 'De Voorzienigheid'.

In 1893 werd 'De Voorzienigheid' geopend en was in eerste instantie opgezet als centrum voor arme kinderen en ouden van dagen.
Snel volgden er een lagere school, een tweede school en een boerderij, bakkerij, kapel en grote moestuin. Tien jaar later waren er ongeveer 200 verpleegden. Daarna zouden er nog vele onderwijsinstellingen volgen. In 1969 zijn er ca. 1200 leerlingen die een opleiding volgen. Ook in dat jaar begon de stagnatie in de groei en ontwikkeling, door teruglopende geboorten. In 1991 werd er brand gesticht in de toen leegstaande oudste en mooiste gebouwen van 'De Voorzienigheid'. Dit was het einde van 100 jaar katholieke onderwijshistorie van Steenwijkerwold. Momenteel zijn alleen de kapel (in gebruik als woonhuis) en huishoudschool ('Herbergier', een zorgformule voor mensen met geheugenproblemen, die niet meer zelfstandig kunnen wonen) nog intact en resten er nog wat straatnamen die herinneren aan de onderwijstijden. Het terrein heeft plaatsgemaakt voor een nieuwbouwwijk.
In 2013 is de woonwijk, op een tiental kavels na, helemaal bebouwd.

Herbergier+Kapel
Anno 2013, de 'Herbergier' en rechts op de achtergrond de kapel.

Ons huis, met Stro en Zo

c

bijgewerkt op 22.10.2023

© Astrid van den Corput 2013